25 February 2010

Izložba veza / Embroidery exhibition

Prošle nedelje sam u Muzeju grada Novog Sada bila na izložbi pod naslovom "Vez po pismu, pismo po vezu". Radi se o tradicionalnim motivima vezenim različitim tehnikama, od rišeljea do goblena, na predmetima različite namene, a ono što im je zajedničko jeste upotreba pisma u vezu. Ako ste u Novom Sadu a zanima vas vez ili ručni rad uopšte, toplo preporučujem. Izložba je otvorena do 1. maja, a muzej se nalazi u Dunavskoj 29. To je na samom kraju pešačkog dela Dunavske ulice, s leve strane (mapa). Fotografisanje je bilo dozvoljeno pa evo nekoliko slika.

I went to an embroidery exhibition last week. The exhibits were mostly of traditional motifs and patterns, but what they all have in common is the use of letters and alphabets. Cameras were allowed so I was able to take a few photos.

Plakat za izložbu / Exhibition poster



Kuvarica (dozidnica). Šovinističku poruku neću komentarisati :) / I don't know the name of this in English. It's a piece of embroidered cloth that in the past (in the days before tiles began to be widely used) would be pinned onto the wall above the cooker to prevent the wall from getting dirty and as a form of decoration. A lot of sexist messages on them :) This one says something like "When the kitchen is in order, the woman is as sweet as honey".



Šporet i još jedna kuvarica ("Zašto gledaš sad u lonac kad mi nisi dao novac") / A traditional stove with another wall cloth ("Why are you looking into the pot if you didn't give me money" - it rhymes in Serbian).



Detalj iznad šporeta, vezeni držač za šibice / A detail from above the stove - a match box case.



Držači za četke i češljeve. Od bensedin art sam naučila da se ono prvo to zove "četkara" pa pretpostavljam da je ovo drugo "češljara". / Cases for hairbrushes and combs.



Krevet s vezenom posteljinom, ćilimom i ponovo dozidnicom. / A bed with embroidered bed linen, a kilim and again a wall cloth.



Vez u šifonjeru. Jako mi je simpatično što su stavili čak i dunje. / Embroidery in a traditional wardrobe. On the top you can see two half-dry quinces - people used to leave them in the rooms to dry because of the pleasant smell. Some people still do it.



I, za kraj, par ženskih gaća :) Moram sebi nabaviti jedne ovakve. Inače, ne vidi se, ali pri vrhu imaju sitnim bodom izvezeno ime vlasnice / And for the end, knickers :) I wish I had a pair of my own :) You can't see it but there's actually the name of the owner embroidered in small letters at the top, near the belt.

22 February 2010

Upustovani vanzemaljac / Felted alien

I subotu smo bensedin art i ja bile na kreativnoj radionici o pustovanju, tj. filcovanju. Na njenom blogu možete pročitati detaljniji prikaz i pogledati fotografije, među kojima je i slika prelepog lista koji je ona napravila. Bilo je odlično i dobro smo se provele tapkajući vunu, do lakata u vrućoj vodi i sapunici. Bilo je prelepih radova, sa cvetnim, geometrijskim, alfabetskim i drugim motivima. Međutim, kad je došlo vreme da se prikažu gotovi radovi, ispostavilo se da moj rad ne liči ni na šta do na vanzemaljca iz Rozvela! Ako mislite da preterujem, možete se i sami uveriti ako pogledate fotografiju:

On Saturday bensedin art and I went to a felting workshop. You can read about it and see some photos on her blog, including a photo of a beautiful leaf she made. I thoroughly enjoyed it and had a good time soaked in hot water and soapsuds. There were some truly beautiful designs involving flowers, geometrical shapes, symbols of all kinds, letters and what not. But when the finished pieces were revealed, mine turned out to resemble the Roswell alien. If you think I'm exaggerating, check for yourself:



Iskreno, zar nije ovo nešto najružnije što ste ikad videli?!

Honestly, isn't this the ugliest thing you've ever seen?!

Doduše, dobila sam krpicu na kojoj je već bila iscrtana šema pa me je mrzelo da crtam svoju. Reko' nema veze, to je ionako samo proba, nebitno je kako će izgledati. Ali svejedno! Pošto je korišćenje makaza najstrože zabranjeno u tradicionalnom pristupu ovoj tehnici, morala sam krišom da mu ošišam kosicu, da ne vidi učiteljica. To mu je donekle popravilo izgled, ali ipak nisam uspela da se izvučem - kad sam došla kući, muž mi je umro od smeha kad ga je video. Prva reč koju je uspeo da izgovori bila je 'elijen'! Ako ništa drugo, bar imamo iste asocijacije, hehehe!

Truth be said, I was given a cloth that already had this pattern on it and I couldn't be bothered to draw my own. But still! As the use of scissors is forbidden in traditional felting, I had to hide from the presenter to cut its 'hair' off. It was a slight improvement but still my husband laughed his head off when he saw it. The first word that he managed to pronounce inteligibly was 'alien'. At least we think alike, lol!

In conclusion, I think it'll suffice to say this is not my craft. Don't worry, I promise to stick to machine felting!

16 February 2010

Ravelimpijske ige / Ravelympics

Učestvovala sam na Ravelimpijskim igrama 2010 s još jednim Baktusom i evo medalje i banera za blog koje sam osvojila time što sam završila trku u disciplini Scarf Super-G.



Takmičila sam se u individualnoj konkurenciji ali može se takmičiti i ekipno, a ima preko 9000 prijavljenih takmičara. Evo naziva nekoliko disciplina, samo da vam dočaram koliko je maštovito smišljeno:

Beading Biathlon
Cable Cross-Country
Giant Slalom-ghan
Hat Halfpipe
Mitten Moguls
Nordic Colorwork Combined
Short Track Shawls
Single Skein Speed Skate
Sock Hockey
WIPs-Dancing

Zvanična pravila Ravelimpijskih igara mogu se naći ovde. Pogledajte spisak disciplina, mapu ravelimpijskog sela, i radove koji su uspešno prošli kroz cilj, a postoji i prenos uživo. Dođite da učestvujete, nije kasno a stvarno je zabavno. Medalju možete osvojiti čak i tako što ćete nešto oparati ili završiti neki stari nedovršeni rad!

I took part in Ravelympics 2010 with another Baktus scarf and above are the medal and the blog badge that I won for crossing the finish line in Scarf Super-G event. I competed individually but there are also teams that you can join or you can start your own team. There are over 9000 contestants. Here are the names of some of the events, just to illustrate how imaginative it all is:

Beading Biathlon

Cable Cross-Country

Giant Slalom-ghan

Hat Halfpipe

Mitten Moguls

Nordic Colorwork Combined

Short Track Shawls

Single Skein Speed Skate

Sock Hockey

WIPs-Dancing


The official rules and FAQ about Ravelympics can be found
here. Have a look at the list of the events, the Ravelympics village map and finish lines and check out live coverage. Come and join, it's not too late and it's really good fun. You can even win a medal for frogging something or for simply finishing a WIP!

13 February 2010

Četiri godišnja doba - jesen / Four sesons - autumn

I know autumn has long gone and it's almost spring but I've been too busy to sift through the photos. There weren't many to chose from but anyway, here's the last remaining of the four seasons as captured by my camera this year.

Heart of darkness


Multiplicity


12 February 2010

Carina i porez / Customs duty and tax

Razgovarajući s ljudima i prateći pisanje nekih od vas, zaključila sam da se mnogi ne usuđuju da kupuju na intenetu. Osim opšte besparice, faktor koji ćemo ovde zanemariti, razlozi su verovatno višestruki. Godine izolacije u kojoj smo živeli učinile su da smo propustili celu jednu epohu razvoja elektronskog poslovanja pa kod mnogih postoji strah od nepoznatog - kako od samog procesa onlajn plaćanja, tako i od nepoznatih iznosa carine i poreza. Zebnji od ovog drugog u ne maloj meri doprinosi i autističnost državnih institucija ove zemlje u kojoj je transparentnost samo parola koja se po potrebi izvlači iz naftalina u predizbornim kampanjama. Pošto moja pretraga interneta za razumljivim pravilnikom o carinjenju nije urodila plodom, ne budem lenja pa se pre neki dan uputim u carinu da iz prve ruke saznam koliko nas mogu odrati za vunicu. Ako uvozite cigarete na šlepere, tekst koji sledi se ne odnosi na vas :)

Carini podležu pošiljke vrednosti preko 20 evra. Carina iznosi 10%. Na iznos na koji je dodata carina obračunava se porez od 18%. Važno je napomenuti da u celu računicu ulazi i iznos poštarine (ne znam samo da li se na poštarinu plaća i carina i porez ili samo porez, ali razlika ne bi trebalo da bude velika). Mislim da postoji još i taksa za carinski pregled, a to je, ako se ne varam, 300 i nešto dinara.

Porez na knjige je 8%. Carini ne podležu pošiljke čija je vrednost manja od 20 evra.

Napominjem da ne mogu da garantujem za tačnost ovih podataka jer ih prenosim onako kako mi ih je saopštila službenica u carinskoj upravi. Svakako vam savetujem da se pre naručivanja neke veće pošiljke raspitate na zvaničnom mestu. No, svejedno se nadam da su ove informacije tačne te da će vam biti od koristi i omogućiti vam da planirate troškove i izbegnete neprijatna iznenađenja.

A evo za kraj još jedne ohrabrujuće vesti iz Ministarstva za telekomunikacije od pre desetak dana: http://www.mtid.sr.gov.yu/aktivnosti/aktuelno.837.html. Nisam sujeverna, ali se sve ne usuđujem da se radujem.

The post is about customs duties and taxes that you have to pay in this country when buying things online and having them shipped from abroad.

10 February 2010

Entrelac šal / Entrelac scarf

Ova vunica je savršena za entrelac.

This yarn is perfect for entrelac.



Pattern: Entrelac Scarf by Laura Spradlin (Ravelry download here)
Yarn: Phildar Horizons (discontinued) (Ravelry page here)

07 February 2010

Ex Yu prsluk / Ex-Yugoslavia vest

Vunica je makedonska, kupljena na izletu u Bosni dok smo bili na odmoru u Srbiji, a prsluk ispleten za nekoga u Vojvodini :). Trudiću se da sledeća pletačka turneja obuhvati i ostale republike :)

Not the greatest of my knitting achievements but interesting because of its geo-political origin. The yarn is Macedonian, bought on an excursion to Bosnia while on holiday in Serbia, knit for someone in Vojvodina :) Next time, I'll try to include the remaining ex-Yugoslav republics in my knitting project.

02 February 2010

Teglica za dugmad / Button jar

Po uputstvima sa bloga CraftPudding, za koja sam saznala preko bloga Hobbychic.

Made following the photo tutorial from CraftPudding, which I learned about via Hobbychic.





PS Zbirka dugmadi mi je stvarno jadna, znam.

PS My button collection is pathetic, I know.