29 December 2008

Chubby

Neću postati ovisnik o amigurumiju. Odupreću se. Mnogi su pokleknuli, ali ja neću. Samo još ovaj.



PS Nisam uspela da razumem uputstvo za leđno peraje pa je ono ispalo dvodimenzionalno :( Ako neko razume, biću zahvalna ako mi objasni.
Sretna vam svima Nova godina! Lepo se provedite, a pokušajte da se malo i odmorite (to je barem moj plan)!


23 December 2008

Japanski uzorak

Ovo je već odavno gotovo i nekoliko puta i nošeno, ali nikako da uhvatim vremena da uslikam. Mustra iz jednog japanskog časopisa. Šal je malo krut, što je, barem meni, česta pojava kod heklanja, ali je zato torba odlična. Postavila sam je teksas platnom - ovaj deo teksasa što viri gore je deo nogavice koji mi je ostao posle skraćivanja farmerica. Slučajno se po širini savršeno uklopilo.





16 December 2008

Moj prvi amigurumi

Amigurumi je reč japanskog porekla kojom se nazivaju trodimenzionalne heklane ili pletene životinjice ili druga, obično antropomorfna, bića. Dugo uopšte nisam obraćala pažnju na ove igračkice jer su mi, moram priznati, estetska osećanja vrlo podeljena. Iako, istina, ima dosta lutkica koje su zaista dobro i s ukusom urađene, neke su na granici kiča. Nije me, dakle, sve to naročito privlačilo dok nisam na nekom sajtu videla naheklane kaktuse (nazalost, imam samo fotografije a ne mogu da pronađem sajt da vam ih pokažem) i tad po prvi put pomislila da bih možda mogla i ja naheklati jedan amigurumi. Nisam mnogo čitala o tehnici rada, osim o tome kako se sastavljaju delovi. Više sam intuitivno "skinula" mustru. A evo i kako je to izgledalo.

Odaberem vunicu za kaktus i zemlju...
levo: St. George-ov Perlgarn 3, 100% pamuk; desno: Tina Superwash, 100% vuna)



(baš dobro izgledaju zajedno na ovom svetlu, zar ne?

Naheklam zemlju...



A zatim i samo telo kaktusa. Napunim ga vatom. Amigurumisti koriste neki specijalni materijal, ne znam zašto vata ne valja. Verovatno postoji razlog, ali nisam istraživala.



"Zasadim" kaktus...



Sačekam da procveta...



I tu bi bio kraj. Međutim, kako sam ja u svemu nezasita, pa izgleda i u amigurumiju, nije tu bio kraj već se do sutradan izrodila cela porodica kaktusa.



U međuvremenu je još jedan procvetao...



A ovog smo zasadili u Cataniu color, koja odlično imitira pustinjsko zemljište.



I tako je prošlo moje vatreno krštenje u amigurumiju. Mada, pitanje je koliko ovo uopšte spada u amigurumi pošto se ne radi o životinjicama. Probleme sam rešavala kako sam znala i umela, verovatno bi neko ko je iskusniji u ovome to bolje uradio. Tek, mislim da je za prvi put i to bez ikakve šeme, više nego dobro (reče ona skromno :)).

Htela sam da kaktus poklonim jednoj prijateljici kojoj biljke ne idu od ruke pošto je ovaj kaktus vrlo lak za održavanje a i dugovečan, ali su mi se toliko svideli da ne mogu da se odvojim od njih. Moraću njoj naheklati nove.

09 December 2008

Šal za muža

Napokon se usudio da nešto naruči: šal (link radi samo ako ste član Ravelry-ja). Jer, zamislite da naruči džemper, a ja mu, ne daj bože, ispletem neki ružičasti ili božićni na jelene ili pingvine (kao u Bridžet Džouns)! Šta bi onda? No, mislim da je odahnuo i da mu se sviđa pošto ga je već nosio, čak i na posao, gde je šal pokupio sve pohvale od koleginica.

sal_sivi_2

sal_sivi_1

A što se tiče rezultata glasanja iz prethodnog posta, hvala svima koji su glasali. Pobedio je 3. uzorak sa 3 vaša glasa, a 1. i 2. su dobili po jedan glas, ali bih rekla da je uzorak broj 1 ipak za dlaku ispred uzorka broj 2 pošto mu je magrit dala jedan vrlo glasan glas. Glasanje bensedin art sam brojala kao 2 glasa pošto nije mogla da se odluči, a ja imam puno razumevanja za takve situacije. Znam, nije demokratično, ali ovaj blog ionako nije demokratičan :)

01 December 2008

Catania color ponovo

U prošlom postu sam konstatovala kako mi se ne dopada šara koja se dobije kad se hekla St. George-ova Catania color te da ću da pokušam da s njom štrikam, da vidim kako će ispasti. Evo rezultata tog eksperimenta.

Imam zimsku jaknu koja je (barem meni) užasno teška za kombinovanje. Znate onu boju za koju ne možete sa sigurnošću da kažete da li je tamnobordo ili tamnoljubičasta ili možda čak tamnobraon - nešto slično najtamnijoj nijansi na ovom koncu samo tamnije. To je bio razlog zašto sam odlučila da uradim šal i rukavice koje bih mogla da nosim uz nju

šal (link na Ravelry-ju):
Ovo mi je prvi put da pletem ovakvu ili sličnu mustru i vrlo sam zadovoljna sobom :) Trebalo mi je malo vremena i istraživanja po internetu pre nego što sam shvatila šta zapravo treba da radim i kako, ali kad se jednom ukapira, posle je vrlo lako.



rukavice:
I na njih sam ponosna mada nisu prve, ali jesu druge rukavice koja sam isplela u životu. One prve ne računam pošto baš i nisu uspele. Uputstva koja sam koristila su odlična, a naročito mi se sviđaju dve stvari: prvo, način na koji su završene na palcu i prstima i drugo, (skoro) neprimetno odvajanje pletiva kod palca.


A evo sad i komparacije uzoraka urađenih istim koncem.
Koji vam se od sledećih uzoraka najviše dopada?
1)

2)


3)